10 mitov in resnic o bolečini v “križu”

Epizodo bolečine v “križu” oz. hrbtenici (zlasti ledvenem delu) bomo skoraj z gotovostjo do 60.ga leta doživeli vsaj enkrat. Namreč gre za eno najbolj pogostih mišično – skeletnih težav, zlasti v razvitem svetu, ki povzroča veliko delovnih odsotnosti ter predstavlja velik strošek za zdravstveno blagajno (Veliko Britanijo stane ta težava 1.3 milijone funtov vsak dan!). Bolj kot karkoli drugega, nam pa predstavlja bolečino, nelagodje in slabše počutje.

S pritokom informacij, ki jih imamo v današnjem svetu lahko slišimo tisoč in eno stvar o zdravju hrbtenice, o tem kaj je dobro in kaj je slabo, o čudežni prehrani in prehranskih dodatkih ali “pripomočkih”, ki postavijo hrbtenico v nek prisiljen položaj in s tem “odpravijo” naše težave. Prav takšen priliv informacij, ki temelji zlasti na čim večjem dobičku, razvije v ljudeh napačna prepričanja oziroma mite o bolečini v križu, ki lahko posledično vodijo do večje bolečine, odsotnosti od dela in dejavnosti, ki bi jih lahko drugače počeli, večjemu uživanju in nakupovanju proti bolečinskih tablet in konstantnemu iskanju in razmišljanju o pomoči s tradicionalno ali alternativno medicino, fizioterapijo ali pa vadbo.

POGOSTI MITI O HRBTENICI so:

 1. Bolečina v križu je resno zdravstveno stanje.
 2. Bolečina v križu bo skozi leta postajal čedalje slabša in bolj vztrajna.
 3. Vztrajna bolečina v križu je vedno povezana s poškodbo tkiv.
 4. Rentgeni, ultrazvoki in magnetne resonance so vedno potrebne, da se zazna in odkrije vzrok bolečine v križu.
 5. Bolečina povezana s telesno aktivnostjo in vadbo je vedno opozorilni znak, da se opravlja škoda hrbtenici in je nemudoma potrebno prekiniti ali močno modificirati aktivnost.
 6. Bolečina v križu je lahko napovedana preko slabe telesne drže in sedenja, dvigovanja in dolgotrajne stoje.
 7. Bolečina v križu je posledica šibkih mišic “jedra” telesa in imeti močne mišice “jedra” pomeni gotovo varnost pred prihodnjimi bolečinami v križu.
 8. Ponavljajoče obremenjevanje hrbtenice rezultira v rabi In obrabi ter poškdobah mekih tkiv.
 9. Izžarevanje bolečine pomeni, poškodbo tkiv in zahteva takojšen počitek.
 10. Zdravljenje s protibolečinskimi tabletami, injekcijami in operacijami so nujne, za zdravljenje bolečin v “križu”.

Prav takšna prepričanja lahko vodijo do nekoristnega obnašanja kot je izogibanje normalnih telesnih drž, gibanja (fleksije, rotacje in ekstenzije hrbtenice) in normalnih telesnih aktivnosti (socialne aktivnosti, vadbe, gospodinjska dela, služba). Poleg tega lahko takšna prepričanja vodijo v to, da konstantno napenjamo naše trebušne mišice, začnemo se premikati počasneje in vsa gibanja izvajamo bolj previdno. Z napačnim prepričanjem in spremenjenim obnašanjem lahko posameznik razvije zelo negativen odnos do bolečine v križu, kar se lahko izraža kot povečan stres, anksioznost ali depresija.

Kako pa si lahko pomagamo ?

Že samo pozitiven odnos do bolečine v križu je povezan z manjšimi nivoji bolečine, nezmožnostjo in manjšim iskanjem zdravstvenih ponudnikov. Ko se tako imenovane “rdeče zastave” (kontraindikacije za zdravljenje) in resna patologija izključita, znanost podpira naslednja dejstva oz. resnice o bolečini v križu:

 1. Bolečina v križu ne ogroža resno našega zdravstvenega stanja.
 2. Večina epizod bolečin v križu se izboljša in bolečina v križu se ne slabša s starostjo.
 3. Negativen odnos, izogibanje zaradi strahu, negativna pričakovanja zdravljenja in slabo prenašanje so močneje povezani z vztrajno bolečino kot pa poškodba tkiva.
 4. Radiološke preiskave ne določajo prognoze za trenutno bolečinsko epizodo bolečine v križu, verjetnost pojava v prihodnosti in ne izboljša rezultatov zdravljenja.
 5. Postopnost pri vadbi in gibanja v vse smeri so zdrava in varna za hrbtenico.
 6. Telesna drža med sedenjem, stojo in dvigovanjem ne napoveduje bolečine v križu ali njene vztrajnosti.
 7. Šibke mišice jedra ne povzročajo bolečin v križu, pogosto ljudje z bolečinami v križu konstantno prenapenjajo trebušne mišice. Seveda je dobro, da so naše trenušne kot tudi ostale mišice močne, enako pa je pomembno, da znamo te mišice tudi sprostiti, ko je to potrebno.
 8. Gibanje in obremenjevanje hrbtenice je varno in gradi strukturno odpornost, ko je le to narejeno postopoma.
 9. Izžarevanje bolečine je bolj povezano s spremembo aktivnosti, stresom in počutjem, kakor pa s strukturno poškodbo.
 10. Učinkovita oskrba za bolečino v križu je relativno poceni in varna. Vsebuje izobraževanje pacienta, negovanje pozitivnega odnosa in učenje ljudi, da optimizirajo njihovo fizično in mentalno zdravje (vključevanje v fizične aktivnosti in vadbe, socialne aktivnosti, zdrave spalne navade, uravnavanje zdrave telesne teže ter ohranjanje zaposlitve).

Bolečina v križu je sicer pogosta težava, vendar le v redkih primerih se spremeni v kronično težavo (traja dlje kot 3 mesece). V okoli 85% primerov je ta težava nespecifična, kar pomeni, da na točno mesto težave ne moramo pokazati, pogosto pa taka bolečina sama od sebe izveni. Z rednim gibanjem, zdravo prehrano in spalnimi navadami ter ohranjanjem mentalnega zdravja lahko to težavo premagamo, v najslabšem primeru jo bomo pa znali vsaj veliko bolje prenašati.

 

Vir: Sullivan P., Caneiro JP., OˇSullivan K., Lin I., Bunzli S., Wernli K. in OˇKeeffe. (2019). Back to basics: 10 facts every person should know about back pain. Br J Sports Med Month, vol.0, no.0.