ZAKAJ BI OTROKA NAUČILI ROLATI?

Dejstvo je, da so v mladih letih otroci izredno spretni, učljivi, prilagodljivi in elastični, zato je za njih zelo pomembno, da že zgodaj usvojijo osnovne oblike gibanja in s tem spodbujajo dražljaje za vzpostavljanje ravnotežja, orientacije, koordinacije, refleksov, itd., saj so v tem obdobju za to najbolj dojemljivi.

Udejstvovanje v različnih športnih aktivnosti vsekakor pripomore k razvoju teh spretnosti, saj dražljaji, ki jih otroci prejmejo v zgodnjem obdobju ostanejo zapisani v spominu in mu omogočajo, da se bo kasneje v življenju lahko aktivno in uspešno ukvarjal s katerimkoli športom.

Ena izmed osnovnih oblik gibanja, katerega razvoj je izjemno pomemben že v zgodnjem otroštvu, je vsekakor koordinacija. Priporočljivo je, da se otrok do 7 leta starosti nauči koordinacijskih gibanj,  oz. vsaj doživi nekaj teh dražljajev.

Ravnotežni center v malih možganih se razvija ravno v predšolski dobi in takrat je pravi čas, za spodbujanje vaj koordinacije, ravnotežja in orientacije v prostoru.

Na razvoj le teh izjemno pozitivno vplivajo preproste vaje, kot so drsanja, rolanja, rolkanja in kotalkanja. Otroci jih lahko vadijo v prostem času, ter se hkrati še neizmerno zabavajo.

Z otroki je potrebno biti čim več zunaj, na svežem zraku, zato izbirajte predvsem zunanje aktivnosti, v katere se lahko vključujete vsi. Otrok bo najbolj zadovoljen takrat, ko se boste npr. rolanja skupaj z njim učili tudi starši, še bolj pa takrat, ko bodo oni učili vas J

PRIVOŠČITE SI DAN BREZ TELEVIZIJE IN RAČUNALNIKA

Janja Lepenik
(za ŠAD Mavrica)

Skrajšan zapis.