Zakaj bi otroka naučili rolati?

Obdobje, v katerem živimo, ponuja zares široko paleto športnih aktivnosti, katerih se otroci lahko udeležujejo že v predšolskem obdobju. Starši pa se velikokrat sprašujemo, ali morajo naši otroci res znati vse, kar ta svet ponuja? V kateri šport jih naj vpišemo? Kdaj naj začnejo, da ne bo prezgodaj ali prepozno? In tako dalje.

Dejstvo je, da so v mladih letih otroci izredno spretni, učljivi, prilagodljivi in elastični, zato je za njih zelo pomembno, da že zgodaj usvojijo osnovne oblike gibanja in s tem spodbujajo dražljaje za vzpostavljanje ravnotežja, orientacije, koordinacije, refleksov, itd., saj so v tem obdobju za to najbolj dojemljivi. Udejstvovanje v različnih športnih aktivnosti vsekakor pripomore k razvoju teh spretnosti, saj dražljaji, ki jih otroci prejmejo v zgodnjem obdobju ostanejo zapisani v spominu in mu omogočajo, da se bo kasneje v življenju lahko aktivno in uspešno ukvarjal s katerimkoli športom.

Ena izmed osnovnih oblik gibanja, katerega razvoj je izjemno pomemben že v zgodnjem otroštvu, je vsekakor koordinacija. Priporočljivo je, da se otrok do 7 leta starosti nauči koordinacijskih gibanj, oz. vsaj doživi nekaj teh dražljajev. Ravnotežni center v malih možganih se razvija ravno v predšolski dobi in takrat je pravi čas, za spodbujanje vaj koordinacije, ravnotežja in orientacije v prostoru. Na razvoj le teh izjemno pozitivno vplivajo preproste vaje, kot so drsanja, rolanja, rolkanja in kotalkanja. Otroci jih lahko vadijo v prostem času, ter se hkrati še neizmerno zabavajo.

V Športno atletskem društvu Mavrica starše spodbujamo, da najprej poskrbijo za dober razvoj osnovnih spretnosti in šele potem otroke usmerjajo v tekmovalne športe, kjer je poudarek bolj na enosmernih gibanjih. Kot na primer, vsakodnevna vaja drže loparja, odboja žogice, vodenje žoge z nogo, judo padec, karate obramba….Vse to je super, a do 14 leta naj ti enosmerni gibi in aktivnosti v sklopu 2-5x tedensko (kar se danes pojavlja), bodo začinjeni tudi z kolesarstvom, rolanjem , drsanjem, plezanjem, hokejem na travi, plavanjem… Torej, naj se najprej začne z rekreacijo in spoznavanjem različnih gibov in šele potem nadaljuje z usmerjeno dejavnostjo. Uspešen športnik je lahko le tisti, ki ima zajeta vsa znanja gibanja, ki jih potrebuje za dober razvoj določenega športa ali pa nasploh za ohranjanje zdravega načina življenja.

Z otroki je potrebno biti čim več zunaj, na svežem zraku, zato izbirajte predvsem zunanje aktivnosti, v katere se lahko vključujete vsi. Otrok bo najbolj zadovoljen takrat, ko se boste npr. rolanja skupaj z njim učili tudi starši, še bolj pa takrat, ko bodo oni učili vas.

Janja Lepenik
(za ŠAD Mavrica)