Prednosti, ki jih prinaša znanje rolanja

Rola danes vse več otrok, kar nas, rekreativne športnike, še posebej veseli. Pa ne le zato, ker otroci pri tem športu razgibavajo celotno telo, temveč predvsem zato, ker je rolanje odlična vaja za razvoj gibalnih sposobnosti, pri katerih je v današnjem času opaziti drastične spremembe.

Sodobni način življenja je poskrbel, da so otroci vse manj gibčni, imajo slabšo koordinacijo, ravnotežje, orientacijo v prostoru in tudi motorične sposobnosti. Igralno okolje se je namreč spremenilo in redki še plezajo po drevesih, lovijo ravnotežje na vejah, se igrajo skrivalnice, gumitvist, ristanc in tekajo po travnikih. Vse manj se izdeluje z rokami, saj so igrače že narejene, le kupiti jih je potrebno.

Preprosta vaja, kot je rolanje ima izjemno pozitiven vpliv na razvoj vseh teh sposobnosti. Ne samo da jih razvija, temveč jih tudi krepi. Rolanje tako ni le zabava, temveč je vadba na zabaven način.

Za razvoj koordinacije je izjemno pomembno, da poskrbimo že v zgodnjem otroštvu. Priporočljivo je, da se otrok do 7 leta starosti nauči koordinacijskih gibanj,  oz. vsaj doživi nekaj teh dražljajev. Ravnotežni center v malih možganih se razvija ravno v predšolski dobi in takrat je pravi čas, za spodbujanje vaj koordinacije, ravnotežja in orientacije v prostoru.

Z otroki je potrebno biti čim več zunaj, na svežem zraku, zato izbirajte predvsem zunanje aktivnosti, v katere se lahko vključujete vsi. Otrok bo najbolj zadovoljen takrat, ko se boste npr. rolanja skupaj z njim učili tudi starši, še bolj pa takrat, ko bodo oni učili vas.

Janja Lepenik
(za ŠAD Mavrica)