Gibalno ovirani gore osvajajo – GOGO 2020

Z gibalno oviranimi v hribe, zakaj pa ne?

16. APRIL – DAN PARAPLEGIKOV 

Skupščina Zveze paraplegikov je leta 2009 16. april razglasila za dan paraplegikov

Gibalno ovirani gore osvajajo – GOGO je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Akcija GOGO 2020 ima zelo “slovenski” pridih, saj želijo biti tudi invalidi gorniki, planinci, tako kot vsi Slovenci. 

Akcija bo potekala v treh terminih na štirih slovenskih kočah:

•      5. september 2020, Tamar in Boč

•      6. september 2020, Čaven in Gradišče Lavričeva koča

•      10. september 2020, Gradišče Lavričeva koča.

Na kočah nas že nestrpno pričakujejo. Skupaj lahko premikamo meje, meje možnega, moramo jih samo podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da želijo, da zmorejo, da znajo.

Delovna skupina ustanovljena v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Odborom za Planinstvo za invalide/OPP,  Zvezo paraplegikov Slovenije in Zvezo društev za cerebralno paralizo so. p. – Sonček organizira akcijo GOGO 2020 – Gibalno ovirani gore osvajajo.

Akcija posega na različna področja in se usmerja na posameznika, na njegove zmožnosti, na njegovo zaznavanje in njegove potrebe. Biti dejaven osmišlja naš obstoj. Biti dejaven pomeni, da smo, da obstajamo in potrjuje našo bit. Narejeni smo, da kaj počnemo. »Želeti« nas navdaja z vznemirjenostjo in izpolnitev lastnih želja nas obogati.

Namen akcije je inkluzija skozi okrepitev aktivne vloge invalidov in oseb s posebnimi potrebami (OPP) za preprečevanje osamljenosti, izključenosti, apatičnosti in telesne nedejavnosti.

Gibalno ovirani so do zdaj hodili v hribe na različne načine in predvsem v lastni organizaciji, sedaj želimo to izvesti in omogočiti za vse vrste gibalno oviranih – paraplegike, distrofike, osebe z multiplo sklerozo, odsotnostjo uda, osebe po kapi, poškodbi glave … Za vse, ki uporabljajo različne vrste invalidskih vozičkov, bergle, hodulje, opornice. To izvajamo tudi z namenom ustvarjanja pogojev za razvoj planinstva za vse invalide/OPP.

Cilj akcije je množičen obisk koč GOGO, da naredijo invalidi/OPP nekaj zase in se premaknejo iz kavča v dejavnost, v naravo in v družbo. Prebuditi želimo razmišljanje, da je gibanje v naravi drugačno in da z vzponom na vrh vidijo svoje probleme drugače, preizkusijo svoje zmožnosti in najdejo izzive.

Cilji so gibanje, druženje, inkluzija, prepoznavnost, sprejemanje in vključevanje v družbo. Kar je daleč od oči je daleč od razmišljanja, zato družba nima zavedanja o njihovem obstoju. Naš cilj je pripeljati invalide/OPP v hribe, jim omogočiti obiskovanje planinskih pohodov in jih seznaniti z dostopnimi točkami v hribih in gorah. Predstaviti njihov načina življenja in izzive, izpostaviti dosežke ter njihove zmožnosti. Omogočiti kar se da široki paleti gibalno oviranim doživetje vzpona, osvojitev razgleda in varen spust. Dokazati želimo drugim, ne le da je to mogoče, ampak potrebno in zaželeno. Izvedba te akcije in prejšnjih na Planinski zvezi Slovenije je del v mozaiku nalog omogočanja kvalitetnega planinstva za vse.

K izvedbi akcije bodo pristopili spremljevalci/prostovoljci različnih nevladnih organizacij in posamezniki. Organizirano pa iz Slovenske Karitas, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveze tabornikov Slovenije bodo v pomoč pri organizaciji in promociji gibanja ter bodo sodelovali pri inkluzijskih pohodih in aktivnostih odbora Planinstva za invalide/OPP. Inkluzija je proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim. Z akcijo GOGO 2020 živimo inkluzijo.

Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, kar je izkaz njegove podpore našemu delu in prizadevanjem ter daje dogodku prav poseben pomen. Ceni namreč naše ideje, se zavzema za vključevanje in podpira naša prizadevanja. 

Z nami bodo na kočah tudi ambasadorji akcije GOGO 2020. Zahvaljujemo se jim za podporo in pripravljenost stopiti korak naprej k inkluziji. Ambasadorji so Viki GROŠELJ, Andrej in Marija ŠTREMFELJ, Primož KOZMOS. Se pa še dogovarjamo z znanimi športniki, ki bodo prisotni na petih dogodkih v Tamarju, na Boču, Čavnu in Gradišču.

Z našo akcijo sledimo trajnostnemu razvoju povezovanja za doseganje ciljev. Gojimo prostovoljstvo, kot vrednoto za gradnjo boljše, družbeno odgovorne skupnosti in na ta način izboljšujemo kakovost življenja udeležencev akcije, pohodnikov »in PLANINCEV« in prostovoljcev, ki se z novimi izkušenj sami bolje spoznajo in stopijo korak naprej v vseživljenjskemu učenju.

Prilagoditve, ki jih moramo Potrebno bo zagotoviti tudi dostopne sanitarije. Če le-te v koči niso dostopne, bo potreben najem mobilnih sanitarij za invalide. Električni vozički pa potrebujejo dostop do električnega napajanja. Obvezna je tudi prva pomoč (orodje, krpe, set za krpanje) za invalidski voziček, da ne bo potrebno klicati vlečne službe.

Prevoz invalidov na invalidskih vozičkih je finančno velik zalogaj, saj je avtobus, ki je prilagojen za tak prevoz vsaj enkrat dražji. Tudi prevoz s kombiji je stroškovno zelo obremenilen. 

Pri pripravi akcije sodelujemo s planinskimi društvi, ki so lastniki planinskih poti in planinskih koč, oskrbniki/najemniki, osebjem na kočah in lokalno skupnostjo. Predhodno preverimo možnosti dostopa. Pregledamo, ali lahko z manjšimi posegi prilagodimo infrastrukturo, da bo dostopnejša. Z osebjem na kočah se pogovorimo, na kaj morajo biti pozorni pri pripravi prostora za gibalno ovirane.

Akcija GOGO 2020 – gremo vsi v hribe na kolesih ali peš, bergle bomo s sabo vzeli, tudi hodulje bodo vmes, je spesnila naša zagnana pohodnica aktivistka.

S pohodništvom vzdržujemo fiziološke, mentalne in motorične sposobnosti ter pozitivno vplivamo na imunsko odpornost. Pozitivni vplivi hoje so pridobivanje moči in psihofizične kondicije, ohranjanje ravnotežja in povečanje gibljivosti. Po telesni dejavnosti se počutimo bolje, vzdržujemo zdravje, smo na svežem zraku, pospešimo metabolizem, se preznojimo, porabimo energijo, dvignemo krvni tlak, ko “si gremo prevetrit možgane” smo tudi bolj sproščeni. Prevzame nas prijetno počutje, dvigne se razpoloženje in naš pogled na svet je bolj veder. Dvig samopodobe posameznika preko druženja, zabave in sprostitve, predvsem pa dobro počutje.

Ljudje smo ustvarjeni za gibanje, za dejavnost in to nam prinaša zadovoljstvo. Potrebno je, da si vzamemo čas zase in za druge; se osredotočimo samo na eno stvar in ne premlevamo vsakdana, preteklosti in prihodnosti. Privoščimo si biti prisotni tukaj in zdaj ter se prepustiti sproščenosti. Vse to so pozitivni učinki inkluzijskega pohoda.

Obiskovanje dostopnih hribov in gora za invalide/OPP pomeni ugnati svoje omejitve.  Razgled z vrha, ki diši po gozdu, neokrnjenost, svobodi in ob tem doživeti nove izzive za marsikoga do sedaj nepredstavljivih – vse to osvobaja. Raziskovanje nečesa novega ti dovoli ujeti iskrico v svojih očeh.

Ko vložiš svoj trud in premagaš ovire, ko narediš nekaj, za kar so ti govorili, da ne gre, da ne zmoreš s seboj pripelje ponos, samozavest in srečo. “Da bom pa še kaj takega doživel, pa si nisem mislil”, je pogost stavek.

Potreba po gibanju je osnovna in jo prinesemo s seboj na svet in jo je potrebno le negovati. Z akcijo GOGO 2020 želimo spodbuditi invalide/OPP k telesni aktivnosti – planinstvu v utripu inkluzije in medgeneracijskega sodelovanja. Program nagovarja invalide k aktivnosti v naravi. Hoja je sproščujoča in krepilna aktivnost. Na pohodih in večdnevnih aktivnostih pride na površje dinamika skupine, sodelovanje, povezovanje, medsebojna pomoč in pogovor.

Vsakemu invalidu/ OPP, ki zmore samostojnost mu dovolimo, da vse kar zmore sam, tudi sam stori, kar je velik uspeh in napredek odbora in vsakega člana v njem.

Pohodništvo doprinese k višji kvaliteti življenja, izboljšanju počutja in krepitvi zdravja. Omilijo se posledice stresa in izboljša se razpoloženje, k čemur v veliki medi doprinese sproščen pogovor in druženje.

Aktivnosti so tudi motivatorji za gibanje širše javnosti, kar je neposredna spodbuda za zdravo življenje posameznika, tudi invalida/OPP. Veliko jih reče: ”Če zmorejo oni, bom še jaz”. Akcijo podprejo s tem, da se pridružijo in so del inkluzijskega pohoda.

Vabimo vas, da z nami stopite v korak 5., 6. in 10. septembra 2020 na GOGO koče.

Na kočah bo kulturni program z nagovori posameznikov. Režiserji in nastopajoči bodo gibalno ovirani in gluhi/naglušni. Veseli bomo tudi pozdrava častnega pokrovitelja, ambasadorjev, Planinske zveze, Zveze paraplegikov, Zveze Sonček, gluhih/naglušnih, lokalne skupnosti …

delovna skupina GOGO

INKLUZIJA JE PROCES, PRI KATEREM SE UČIMO ŽIVETI DRUG Z DRUGIM!

PRIVOŠČIMO SI DAN BREZ RAČUNALNIKA IN TELEVIZIJE SKUPAJ!