Zdrava prehrana

Hvala, ker delite dobre informacije še z ostalimi!

Projekt društva ZDRAVA PREHRANA poteka že od leta 2011, torej samega začetka delovanja društva. Pri naših rednih članih se je dobro prijel in se izvaja redno in običajno v vseh vadbenih procesih.

Projekt je za društvo strateškega pomena, saj smo mu v strategiji društva 2019-2025 v tretjem. cilju OBOGATITEV PROGRAMOV začrtali pomembno vlogo.

Projekt od septembra do junija vsako šolsko leto izvajamo v  več programih društva. Projekt je za uporabnike brezplačen.

Projekt aktivno poteka od septembra do junija. Preko projekta se  Povezujemo se z lokalnimi kmeti , ki nam zagotavljajo zelenjavo, sadje in oreščke. Zdravo prehrano ponudimo udeležencem ob zaključku vadbene enote. S tem neposredno vplivamo na »borbončice« torej na udeleženca, da okusi, se dotakne, zaužije in poje ponujeno zdravo prehrano. Starši oz. spremljevalci (v nadaljevanju starši,  aktivnost »opazujejo« in se s tem seznanjajo z raznoliko hrano, pridelano na lokalni ravni in spoznavajo prehranjevalne navade in »okuse« otroka. (Kaj ima rad, kaj ne mara, kaj dejansko poje, če je za to priložnost).

S tem ozaveščamo udeležence, da je lokalna hrana vedno na voljo, da otroci radi jedo sadje, zelenjavo in oreščke, če jo imajo na dosegu roke.

Spodbujamo udeležence, da ne uporabljajo sladkih pijač in sladkarij in jim s projektom podajmo možnost alternative, ki je z vidika prehranjevalne pismenosti bolj primerna. Vplivamo na povečanje populacije, ki se zdravo prehranjuje.

Namen  je, da se 1x ali večkrat mesečno na vadbi ponudi zdrav prigrizek (sadje, oreščki, zelenjava). Hrano se ponudi otrokom, ki jo seveda lahko okusijo. V kolikor ne želijo je tudi prav.

Naša vizija in mnenje je, da večkrat ponudiš, večja je možnost, da otrok poskusi, okusi in se odloči ali mu je hrana všeč ali ni. Širiti mrežo uporabnikov oz. uživalcev zdrave prehrane. Izvajati obogatene vadbene programe, kjer ima zaključek vadbe noto ohranjanja zdravja in ozaveščanja, saje se ukvarjamo z populacijo, ki je zelo dovzetna za vzgojo in izobraževanje.

Naša izkušnja je, da otroci izjemno radi posegajo po zdravih prigrizkih po vadbi, le to jih vleče kot nagon. Češ, če prijatelj to poje, bom poskusil tudi jaz. S tem dokazujemo, da temljno uresničujemo zastavljene cilje po ustvarjanju okolij za spodbujanje uživanja zdrave prehrane.

S čim rešujemo problem, da lahko sledimo ciljem;  Ozaveščamo, otroke in  starše oz. spremljevalce, da je lokalna hrana vedno na voljo, da otroci jedo tudi sadje in zelenjavo, če jo imajo na dosegu roke. Nemalokrat presenetimo starše z dejstvom, da otrok dejansko to-hrano poje, napr. korenček, paprika, oreh, granatno jabolko.

Kako program prispeva k ciljem družbe današnjega časa oz. agendi 2030;

Spodbuja zdravstveno pismenost, ozavešča deležnike o zdravi prehrani v kombinaciji z telesnimi aktivnostmi in spodbuja deležnike, da uživajo lokalno pridelano hrano. Ustvarja okolja za zdrav način življenja.

Ozaveščamo starše oz. spremljevalce, da je lokalna hrana vedno na voljo, da otroci jedo tudi sadje in zelenjavo, če jo imajo na dosegu roke. Nemalokrat presenetimo starše z dejstvom, da otrok dejansko to-hrano poje, napr. korenček, paprika, oreh, granatno jabolko.

Vloga vaditelja v tem primeru prostovoljca, ki vadbo sočasno tudi vodi ali pa je le spremljevalec je, da prinese “zdravo prehrano” v primerni čisti posodi. Usmeri vadeče po vadbi v umivanje rok. Deli hrano otrokom neposredno v roke. Naloga  prostovoljca je, da prinese hrano slovenskega izvora. Kupljeno pri kmetu ali pa na policah trgovin z oznako Pridelano v Slovenji. Projekt financiramo s članarine in vadnine.

  • Želimo si, da otroke vzgajamo v močne osebnosti, ki lahko poleg gibanja tudi ocenijo kaj je dobro za svoje telo in zdravje.
  • Spodbujamo tudi otroke, da kdaj prinesejo kakšen zdrav prigrizek in ga delijo med sovrstniki.
  • Nikakor pa ne dovolimo deljenje bombonov in raznih sladkarij ob zaključkih vadbe ali med vadbo.
  • Naši vaditelji so se zavezali, da bo vadbah ne bo  deljenja sladkarij kot nagrada za opravljeno delo ali karkoli drugega.
  • V primeru, da Vaš otrok praznuje starše vadečih naprošamo, da upoštevate naš pogled na vizijo. Lahko prinese napr. Zanimivo narezano korenje, obročke paprike, lešnike, suh čips iz jabolk…Vse je mogoče v imenu zdravja.

Naša nagrada za opravljeno delo na naših vadbah je močan objem, stisk roke, prisrčen nasmeh, kozarec vode in zdrav prigrizek (sadje, oreščki, zelenjava) in nalepka, ki obeležuje prisotnost.

V sklad Zdrava prehrana vabimo tudi lokalne kmete, ki imajo morda višek zelenjave, sadja in bi le to lahko razdelili na vadbi otrokom. Vabimo tudi podjetja, ki bi projekt lahko podprla na kakršen koli način, da bi otrokom lahko zdrav prigrizek ponudili še pogosteje.

Hvala Vam za podporo in tudi vaša mnenje, ki ga lahko pošljete na info@sadmavrica.si

PRIVOŠČITE SI DAN BREZ TELEVIZIJE IN RAČUNALNIKA!

PRIŠLO NAM JE NA UŠESA…>>>tukaj.

Takole se sladkamo po vadbi.