SVETOVALNICA GIBANJA

Pred Vami je brezplačna SVETOVALNICA GIBANJA

Namen svetovalnice je, da poiščete odgovro na vaša vprašanja.

STROKOVNO SVETOVANJE NA PODROČJU DRSANJA.

 • Kako Vem, da je moj otrok “zrel”  za drsališče oz. drsanje?

Če otrok izkaže interes, da bi obiskal drsališče, je super, da to uredite. V več krajih po Sloveniji so drsališča popolnoma brezplačna.

Na tovrstna drsališča lahko stopite tudi brez drsalk. To Vam in otroku svetujemo, da naredite. Torej najprej naredite en krog drsanja brez drsalk. S tem se otrok spozna z površino in jo začne dojemati kot drsečo se podlago. Od tu naprej bo vse lažje.

 • Kako naj otroka pripravim na prvo drsanje?

Ko opravite prvo fazo (en krog brez drsalk), se spoznajte z drsalkami. Naj jih otrok potipa, začuti in odkrije njihovo »ostrino«. Razložite mu, da je  »drsalno rezilo«  pod drsalko v resnici zelo »trdo in hitro«, da pa ko padeš, ga je potrebno kaj hitro popraviti pod »ritko«, da ni nesreče. Razložite pa mu tudi, da se s tem »drsalnim rezilom« sam ne more poškodovati in ga le ta pelje v svobodo gibanja.

Naj Otrok skuša pri opravilu opreme narediti čim več sam, s tem mu podamo priložnost, da občuti vso pripravo pred drsanjem in postaja vse bolj samostojen.

 • Za kakšno opremo naj poskrbim pri drsanju?

Zelo pomembno je, da ima otrok čelado. Kajti mali možgani v zatilju naše glave so življenjskega pomena. Zelo radi pa pademo nazaj in če ni čelade je nevarnost padca na zatilje s tem toliko večja.

Dobro nabrušene drsalke, kombinezon, rokavice na prste in čelada.

Ker se otroci hitro ogrejejo, potijo vam predlagamo, da jih ne oblečete v dvojne puloverje in debele šale okrog vratu. Samo gibanje prinese tako ogrevanje telesa, da teh obrnitev ne potrebuje. Bolj svobodno in prosto se giba, če ima na sebi le kombinezon, spodaj pa kratka majica in en pulover z dolgimi rokavi.

 • Kakšni so prvi koraki za drsanje?

Ko ste se spoznali s podlago (lediščem), brez drsalk, opremili se z otrokom poskusite igrati najprej eno kratko igrico na »kopnem«. Na primer lovljenje, ali pa naj otrok le hodi za vami nekje do 5 min na kopnem z drsalkami. S tem bo pridobil tisti občutek stoje na drsalkah in prvi stik nestabilnosti telesa s podlago. Ko imate občutek, da otrok ne pada več pogosto ste pripravljeni na led.

Vedno Vi stopite pred otrokom na led. Stegnite roke pred seboj, v smislu, da se Vas on prime. NE DRŽITE GA ZADAJ, ZA HRBET!

Morda pred vstopom na drsališče ponovite pozo vožnja na motorju (rahel sed, roke naprej, teža telesa pomaknjena rahlo naprej).

 • Kako ga naj začnem učiti drsati?

Če ste fazo prihoda na drsališče obdelali je sedaj priložnost, da otroka nekoliko pustite, da se privadi in spozna drsečo se površino. Če želi vašo roko mu jo podajte. V prvi fazi sta lahko to obe roki a vendar bodite VEDNO PRED OTROKOM, NE ZA otrokom.

Ko začutite, da je dovolj stabilen se navadite na to, da mu podajate le eno roko. Nekaj časa levo, drugič spet desno. Tako drsate lahko dolgo časa. Prišel bo trenutek, ko boste otroka tudi spustili in bo »zdrsal«. Tem trenutkom moramo instinktivno slediti. Zagotovo nam bo uspelo! Le pogum in vztrajnosti Vam želimo.

 • Kako poskrbeti za dehidracijo.

Otroci na drsališču resnično morajo dati vse od sebe, da so stabilni in se vzdržijo v vertikalnem položaju. Za vso to vzdrževanje potrebujejo veliko energije in studi volje. Njihovi srčki se tudi hitro utrudijo in telo potrebuje počitek. Predlagamo, da si vsaj na vsake 15-20 min vzamete 5 minutni odmor za odžejanje in morda tudi kakšno manjšo energijsko podkrepitev (sadje). Tako boste poskrbeli za dolgotrajno drsanje in dobro voljo otroka.

 • Kupili smo nove drsalke ali jih moramo nabrusiti?

Da. Včasih se zgodi, da prodajalci v dobri veri, da naj bi bile kupljene drsalke nabrušene prodajo tudi to, da so drsalke nabrušene. V resnici pa nobene industrijsko izdelane drsalke iz tovarne na trgovinske police ne pridejo nabrušene. Zato Vam predlagamo, da takoj, ko drsalke kupite poskrbite za to, da jih date nabrusit. V današnjih časih to uredijo tudi že direktno na drsališčih ali pa  kakšnih popravljalnicah koles oz. smuči.

 • Ali je za začetnike bolje, da nimajo nabrušenih drsalk?

Ne, nikakor ne. Ne-nabrušene drsalke ne drsajo dobro. Otroka moti, ker »štekajo«. So sicer bolj počasne a pri zavojih resnično naredijo več slabega kot dobrega. Dobro nabrušene drsalke lahko vsak 3-4 letnik že obvlada, samo če ga naučimo na pravi način. Postopoma.

 • Koliko na bo otrok star, da ga vključim v tečaj drsanja?

Vsak otrok dozori ob svojem času. Srečamo tudi 2 letnike, ki jim drsanje ne predstavlja večjih težav. Sicer imajo dvojno rezilo a vseeno-zmorejo. Načeloma pa je splošno znano, da je veliko odvisno od naših »malih možganov«, ki jih imamo v zatilju glave. Le ti podajajo glavno informacijo o razvoju ravnotežja naši nogam. Če otrok veliko »športa« , kot napr.  pohod v naravi in lahko stopi na vsak kamen, ki ga sreča, robnik, ki mu je na poti, se že postavlja na smuči, je že preizkusil rolerje, tisti otrok bo že pri 3-4 letih brez težav stopil tudi v drsalke z enim rezilom. Če pa teh stimulantov do 4 leta nima, pa je s 4 leti res pravi čas, da ga vključite v tečaj drsanja.

 • Zakaj moj 7 letni otrok ne zna drsati oz. zdrsati brez težav, kljub starosti?

Ker tega ni dovolj zgodaj počel. Če preidemo starost 6+, lahko rečemo, da smo nekatere zadeve že zamudili. Zadnji čas je, da se udeležite drsanja pogosto in sledite navodilom samo-učenja zapisanim zgoraj v besedilih, ali pa se vključite v tečaj drsanja. Otrok potrebuje stimulante, ki aktivirajo male možgane, da privadijo telo na koordinacijo, pravi čas.

 • Naš pa je že 14 let, pa še ne zna, kaj naj naredim?

Predlagamo, da ga vključite v tečaj drsanja. Tečaje drsanja vodijo usposobljeni strokovni delavci, ki vedo kako postopkovno naučiti tudi odrasle drsanja. Po izkušnjah, to težje starši opravite sami, kajti za otroka ste objekt opore in otrok na ta način ne vidi motivacije truda in cilja-znati drsati. V Mavrici vsako leto gostimo nekje do 5 otrok višje starosti. Vse smo naučili drsati v sklopu 5 -10enot drsanja. Gre počasneje a dosežejo cilj. Vedno imamo prostor za ekipo starejših otrok, ki si želijo naučiti  drsanja.

 • Jaz sem že »star kamplc«, ali bi me lahko naučili drsati?

Brez težav naučimo tudi odrasle oz. starejše drsati. Običajno potrebujemo nekje 3 dni, da dojamejo pozicijo in način drže telesa. Ko dojamejo nekaj faz učenja, je potrebna samo vaja, vaja, vaja in vztrajnosti. Vsako leto v Mavrici gostimo od 15-20 odraslih oseb in vsi prav uživajo in zmorejo. Nobenemu ni nerodno, češ »tamali« me gledajo ali kdo drug. Pomembi ste Vi in vaše znanje in volja do nečesa, kar si želite. Le pogum!

Imate vprašanje za nas. Pišite na info@sadmavrica.si ali pokličite Mojca Grojzdek +386 31-314-870

Za ŠAD Mavrica, svetovanje na področju športa, Mojca Grojzdek s.p.

PRIVOŠČITE SI DAN BREZ TELEVIZIJE IN RAČUNALNIKA!