Predavanja

PROGRAM OHRANJANJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU

TEMATIKA: TEORIJA – HRBTENICA

pppredstvitev_primer_teorijaPredavanje poteka s slikovno predstavitvijo ter praktičnim prikazom z vzporedno razlago o dejstvih, s katerimi spoznamo, zakaj je potrebno paziti na svojo držo. Posledice nepravilne drže skozi leta lahko prinesejo trajne težave v zvezi s hrbtenico, glavoboli, bolečine v križu,…

Podrobneje se bomo seznanili kako nepravilni položaji, prisiljene drže in pomanjkanje redne telesne aktivnosti prispevajo k nastanku bolečine.

Potrebna oprema:

  • platno ali stena za projiciranje in projektor – priskrbi naročnik
  • računalnik – priskrbi izvajalec

TEMATIKA: PRIKAZ VAJ Z IKT napravami

del_plakata_zdr_demestuPraktični prikaz primera kje največkrat pozabimo na držo telesa in kako lahko poskrbimo, da se večkrat spomnimo na dražljaje.

Potrebno se je zavedati pomembnosti gibanja med dolgotrajnim sedenjem in izvajati določeno vajo ali aktivnost med delom, saj s tem spodbudimo krvni obtok. Pomembne so vaje za vid in telesna aktivnost, ki posledično vplivata na naše počutje. S pomočjo enostavnih in ugodnih pripomočkov bomo prikazali kako si na tem področju lahko pomagate.

Potrebna oprema:

  • stol – priskrbi naročnik
  • računalnik – poskrbi izvajalec
  • dodatni pripomočki, ki spodbujajo k aktivaciji – poskrbi izvajalec

TEMATIKA: ZDRAVA VADBA ABC

IMG_5714Predstavitev koncepta Zdrave vadbe ABC, ki poteka po korakih A – slabše gibalno aktivni, B -srednje gibalno aktivni in C- gibalno aktivni.

Namenjena je popolnim začetnikom v vodeni vadbi. Spoznamo nekaj osnov in način izvedbe ter okrepimo zavedanje svojega telesa. Praktično izvedemo 60 minutno vadbo, kjer se osredotočimo na vaje za hrbtenico. Gre za spodbujanje udeležencev v razmišljanje, da se vključijo v vodene gibalne dejavnosti, kjer lahko 1x ali 2x tedensko aktivno skrbijo za svoje zdravje in telesno počutje.

Potrebna oprema:

  • prostor – »učilnica«, »sejna soba«, kjer lahko izvedemo vadbo
  • kopalne brisače (prinese s seboj vsak posameznik)
  • dodatni vadbeni pripomočki – priskrbi izvajalec
  • navodila za izvajanje vaj – priskrbi izvajalec
  • udeležence se opozori, da bi želeli osnove vadbe izvajati z bosimi nogami.

Predavanje na področju telesnega zdravja vodita:

 

Mojca

Mojca Grojzdek, licenca trener rekreacije 2, opravljeno usposabljanje s področja Zdrave vadbe ABC, vaditeljica odraslih, vaditeljica športa invalidov.

Mojca dobro pozna različna delovna okolja in vsebino, ki jo predaja s srčnostjo in žarom v srca zaposlenih. Njene praktične izkušnje, ki jih deli z udeleženci, se slušateljem na ta način še bolj vtisnejo v spomin. Je preprosta in skromna oseba, ki rada deli svoja znanja, v upanju, da si ljudje zapomnijo, kako izjemno pomembna vrednota je zdravje.                                    

 

DSC01745_2Andraž Purger, tuinolog, športni terapevt, absolvent Fakultete za šport. Trener, ki z resnostjo obdano s humorjem preda svoja znanja na kar se da enostaven način. Že več let se ukvarja z bolečinami v križu, športnimi poškodbami in rehabilitacijo po operaciji. Andraž je aktiven terapevt na področju tradicionalne kitajske medicine, klasične masaže ter kineziotapinga, ki s svojimi izkušnjami približa vrednost gibanja kot dolgoročno naložbo posameznika.

 

Domžale, 2016